sinterklaas

De (borrelbox) van Sinterklaas wat zit hier in?

05 december 2018

Sinterklaas!

Beste mensen Sinterklaas is weer bijna in het land en wij van traiteur plank hebben onze borrelbox daar op aangepast. De borrelbox heeft een paar leuke items die met sinterklaas te maken hebben. Hieronder vind je al wat meer informatie over de producten die in de borrelbox liggen!.

Bleu D’ Auvergne

Een heerlijk zachte blauwaderkaas uit de Franse Auvergne. Door de weelderige begroeïng in dit voormalig vulkanische gebied heeft de melk hier een rijke, kruidige smaak. Dat is terug te proeven in deze romig, pikante specialiteit.

Munster

Munster (naar ‘Monasterium’, Latijns voor klooster) is een sterk geurende, pikante kaas uit de Franse Elzas. De legende wil dat een Ierse monnik het recept op doorreis heeft achtergelaten in de Vogezen, waarna de Benedictijner monniken – die zich in de 7e eeuw in de Elzas vestigden – de kaas zijn gaan produceren. 

De rijke smaak is mede afkomstig van de rauwe melk waarmee de kaas wordt bereid. Al wordt een groot deel van de Munsterkazen tegenwoordig van gepasteuriseerde melk gemaakt. Aan de melk zijn overigens strenge eisen verbonden. Zo mag het enkel uit een bepaald gebied komen en is zelfs het veevoer dat de koeien eten vooraf vastgelegd. Voldoet de kaas aan deze en nog enkele strenge productie- en rijpingsvoorwaarden? Dan mag hij het AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en AOP (Appellation d’Origine Protegee) keurmerk dragen.

Na de bereiding wordt de kaas gezouten in een pekelbad. Vervolgens start het rijpingsproces in zeer vochtige rijpingskelders. Daar wordt de kaas elke twee dagen gekeerd en gewassen – dit type kaas heet ook wel gewassen korstkaas – met pekelwater waaraan de Corynebacterie of Brevibacterium linens is toegevoegd. Deze zorgt voor een rode gloed en de uitgesproken smaak en geur. De rijping duurt minimaal 21 dagen; afhankelijk van de grootte van de kaas. Het resultaat is een kaasje met een gladde, oranje-rode korst en een ivoorkleurige zachte kaasmassa binnenin.

Friese Nagelkaas

Friese Nagelkaas Belegen is een echte Friese specialiteit, gemaakt in een kanter model. Dat wil zeggen dat de kaas aan een kant rond, en aan een kant recht is. De kaas wordt bereid volgens een speciaal proces dat we buiten Nederland kennen als Cheddaring,  daarbij wordt er meer wei uit de wrongel verwijderd dan bij Goudse kaas, vervolgens wordt de wrongel in plakken gesneden, wordt er kruidnagel, zout en komijn aan toegevoegd en dan tot kaas geperst. De toevoeging van kruidnagel aan de kaas geeft de kaas een heel eigen karakter.

Fuet 

Fuet letterlijk zweep is een catalaanse lange, dunne gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een lichte zoete en gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellagje dat tijden het drogen ontstaat. Deze schimmel is ook te vinden op de brie en de cammembert.

Fontina Aosta dop

Een mooie rauwmelkse kaas dat een delicate smaak heeft van noten en een vleugje milde honing. De kaas wordt gemaakt in het Noord-Italiaanse Aosta dal, een dal van de Matterhorn in de Alpen in het grensgebied met Frankrijk en Zwitserland. Voor de productie moet de melk van één enkele melking van het lokale koeienras worden gebruikt en wordt daarom twee keer per dag gemaakt. De textuur is vast en zacht elastisch, heeft gesmolten een aardse smaak met paddenstoelen en een licht zuurtje en wordt daarom vaak gebruikt bij een fondue of om te gratineren. Echter, ook bij de ontbijttafel of de borrel is de Fontina goed te combineren, bijvoorbeeld met de regionale, rode Nebbiolo wijn of een Chardonnay. De Italiaan heeft als een van de eerste kazen het EU keurmerk DOP gekregen voor beschermende oorsprong.

margallet papillon

Een delicate en zachte schapenkaas. Winnaar van de gouden medaille tijdens Olympia van bergkazenverkiezing in Frankrijk

Manchego

Manchego is een Spaanse kaas, uit de streek La Mancha.

De kaas wordt gemaakt van schapenmelk. Niet verwonderlijk, want de ruige omgeving is niet erg geschikt voor het houden van runderen. Schapen voelen zich er thuis en dat vertaalt zich in een heerlijke, stevige geitenkaas, die zowel jong als oud wordt gegeten.
De geur van Manchego verraad zijn afkomst niet. Het is een eersteklas kaas, die bij iedere maaltijd past. Het combineert met de wat robuustere wijnen. De kaassmaak houdt lang stand en is het waard om eens te proberen.

Manchego is trommelvormig en heeft een kenmerkende, donker strokleurige korst met daarin de afdruk van het ingewikkelde patroon van de kaaspers.